Blog

Hoe Yvonne en haar kinderen in de noodopvang terechtkwamen

Yvonne woonde samen met haar partner (niet de vader van haar kinderen) en drie kinderen op IJburg. Vanaf het moment dat haar partner haar verliet, moest ze alleen opdraaien voor de huurkosten. Zonder alimentatie en met alleen een uitzendbaantje was dat heel lastig. Om de maandelijkse rekeningen te kunnen betalen, moest ze ineens haar wekelijkse uitbetalingen gaan opsparen. Hierdoor liepen de schulden op en besloot de woningbouwvereniging uiteindelijk de rechter in te schakelen om tot uitzetting over te gaan.

Op een ochtend, toen de kinderen op school zaten, werd Yvonne door de politie gedwongen haar huis te verlaten. Nadat ze wat spullen mocht pakken, werd de deur meteen achter haar dichtgetimmerd.

Hulp na de uitzetting

De kinderen konden in eerste instantie bij vriendjes van school terecht. Dat was lastig, omdat je dan als gezin niet meer samen bent en steeds van adres moet veranderen. Vooral voor de jongste (toen net drie jaar) was dat onbegrijpelijk.
De school van de kinderen verwees Yvonne naar de GGD en na lang wachten konden ze vanaf 14 september 2014 terecht bij de noodopvang. Daarvoor is Yvonne nog steeds enorm dankbaar. Zij slaapt met twee kinderen op één kamer, haar oudste zoon heeft een kamer voor zichzelf.

Trotse moeder

Yvonne is trots op haar kinderen. Haar zoon heeft een baantje bij de supermarkt en heeft zijn toekomst al helemaal uitgestippeld; zodra hij 18 is, zal hij naar de politieacademie gaan en voor die tijd is hij van plan een tussenopleiding te volgen. Yvonne praat veel met hem en probeert hem ondanks de vervelende situatie op het rechte pad te houden.
Haar dochter zit in groep 8 en reist zelfstandig met het ov naar haar oude school, zodat ze dit belangrijke laatste jaar nog in haar eigen klas kan blijven. De jongste zit op een school vlakbij de opvang. Die zal weer moeten veranderen zodra het gezin een vast adres kan krijgen. Hoelang dat duurt, weten ze nog niet. Yvonne is voor nu heel blij met de rust en het feit dat ze samen met haar kinderen kan zijn. Hoe ze later weer een huishouden kan bekostigen? Yvonne: ‘Ik heb nu een begeleider, die alles weet over de regelingen waar ik recht op heb. Dingen die ik zelf nooit heb geweten, ook omdat ik te trots was om hulp te vragen.’

De groente- en fruitpakketten zijn tussen de 1 en 10 een 11

Financieel gaat het een stuk beter. Yvonne wordt begeleid door Fibu, een budgetbeheerder die alles automatisch betaald. Dat is geruststellend. Yvonne zal nog lange tijd met weinig moeten rondkomen, voordat alle schulden zijn afbetaald. De groente- en fruitpakketten zijn daarom echt een uitkomst. Yvonne:

‘Tussen de 1 en 10 is dit echt een 11. De kinderen moeten goed eten en ook fruit mee naar school kunnen nemen. Dat is vaak duur, maar nu heb ik daar geen zorgen over.’

Yvonne komt niet in aanmerking voor de voedselbank, omdat ze geen vast adres heeft. ‘Die regels zijn stom, dus het is fijn dat een project als StreetSmart ons kan helpen. Het is ongelooflijk dat ze vreemden willen helpen, ik ben daar heel blij mee.’

(Yvonne wilde anoniem blijven en gebruikt daarom niet haar eigen naam)

Sanne van der Leij
Projectleider StreetSmart

Hello world!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!