Over StreetSmart

StreetSmart is een fondsenwervingsproject om Amsterdamse daklozen te helpen.

Het zal je maar gebeuren; jij en je gezin dreigen uit huis te worden geplaatst. De rekeningen stapelen zich op, hulp vanuit de overheid is beperkt en je ziet geen uitweg meer. Dat is een ramp, voor alle betrokkenen.

StreetSmart Amsterdam biedt een oplossing

Een groot aantal Amsterdamse horecaondernemers heeft de handen ineengeslagen Amsterdammers te helpen die uit huis geplaatst dreigen te worden. Wij ondersteunen mensen die op straat leven met nodige maaltijden en geven advies.

Jaarlijks vragen restaurants die aan StreetSmart meedoen hun gasten in november en december om 1 euro per rekening extra te betalen om dreigende dakloosheid te voorkomen. StreetSmart organiseert verbindende activiteiten en probeert zoveel mogelijk fondsen te werven en de dreigende dakloosheid van gezinnen onder de aandacht te brengen. Hiervoor maakt StreetSmart onder andere gebruik van ambassadeurs. Zo maken zij meer verschil in het leven van mensen die het tijdelijk minder hebben.

Wat doet StreetSmart met de opbrengst?

De donaties worden besteed aan verschillende initiatieven rond daklozenproblematiek:

  • We ondersteunen de verkopers van de Amsterdamse straatkrant Z!
  • We schenken een fiets aan daklozen zodat ze op tijd en gratis bij afspraken kunnen zijn.
  • We organiseren diners voor daklozen zodat ze ook eens kunnen genieten van een heerlijke maaltijd.
  • We verzorgen werkervaring voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt bij een StreetSmart-restaurant.
  • We doen mee aan het project ‘Onder de pannen’, om mensen gelegenheid te geven tijdelijk samen te wonen, zonder dat ze direct gekort worden op uitkeringen en toeslagen.
  • We ondersteunen het Stoelenproject, onderdeel van het project ‘Koken in een andere keuken’.

Achtergrond

StreetSmart is sinds 1998 een succes in London. Initiatiefnemers Bert van der Leden en Sandra Chedi brachten hetzelfde project naar Amsterdam.

StreetSmart is een initiatief van Amsterdamse horeca-ondernemers. Zorgorganisatie en partner van StreetSmart, HVO-Querido heeft de opstart hiervoor samen met sponsoren en mediapartners gefinancierd.

Ben jij horeca-ondernemer en wil je meedoen? Mail ons via info@streetsmart.nl.

Aanmelden

Meld je aan als restauranteigenaar (hotels, koffiebars en andere gelegenheden kunnen ook meedoen) en doe in november en december mee. Het is gemakkelijk en kost jou niks.

Wil jij StreetSmart ook ondersteunen?

Maak dan vandaag nog een donatie aan ons over of doneer je statiegeld.

Neem contact op

Neem contact met ons op over deelname of vrijwilligersmogelijkheden. Heb je vragen of handige tips voor ons? Dat horen we graag!